FTMK Lightning Talk 1

Standard

Akhirnya Lightning Talk berjalan agak lancar walaupun hanya beberapa orang yang muncul . Terima kasih kepada student dan juga lecturer yang sudi meluangkan masa datang untuk talk yang ringkas . 

Session pertama dari Chang Gee Guan adalah “Google , How much do you know about it ?” atau “Google , Sejauh mana anda tahu mengenainya ?”

Banyak membicarakan bagaimana untuk menggunakan google dengan lebih efisien dan menggunakan feature – feature google yang kita sangka tiada seperti calculator , penggunaan double quote (” search term” ) dan sebagainya.

Seterusnya session kedua adalah dari saya iaitu mengenai Windows 7 . Dah lama x bagi presentation dan rasa agak kaku dan terketar – ketar . Slide saya hanya 5 muka surat x termasuk muka depan . Mostly cerita tentang feature – feature baru Windows 7 , FAQ (Frequently Asked Question) / soalan lazim dan juga demo (sebab saya dah gunakan Windows 7 lebih seminggu di laptop baru saya . hehe )

Session ketiga adalah dari blogger UTeM yang sangat famous iaitu Topo / Nazrien dari topotato.com menceritakan tentang blog dan juga SEO (Search Engine Optimization) tapi malangnya kerana kesuntukan masa beliau terpaksa menghabiskan talk nya tersangat awal .

Selepas habis ketiga – ketiga session , apabila bertanya tentang feedback En Sanusi mencadangkan supaya Lightning Talk di promotekan secara meluas .

Sekarang saya berasa dalam keaadan agak konfius sama ada perlu diteruskan atau saya perlu sedar x ramai pelajar FTMK yang menyambut baik usaha saya untuk mengadakan Lightning Talk. (Sebab kalau sambut baik for sure la ramai datang kan . kan ? kan ? ) Adakah disebabkan hari tersebut tiba  – tiba banyak acara atau memang x dapat sambutan ?

Saya harap lepas ni dapat jadi pengerusi majlis sahaja instead of bagi talk every week tapi saya tahu agak mustahil sebab x ramai student yang berani bercakap di hadapan khalayak pelajar lain. Saya akui presentation skill saya sangat lemah and to me Lightning Talk is a good platform untuk student take advantage untuk perbaiki kelemahan diri . Kadang – kadang soft skills lebih penting dari CGPA yang di bangga – bangga kan sangat tuh . 

Kalau ada sesiapa yang nak share untuk Lightning Talk minggu depan (jika ada) , jangan segan silu untuk email kat saya tajuk presentation anda . 

p/s : slide harini akan diupload kemudian . 

p/s 2 : thanks sangat – sangat kepada yang bagi support yang tidak terhingga . Jasa mu di kenang .

3 thoughts on “FTMK Lightning Talk 1

 1. Chang

  Haha…
  I guess u realized how difficult it is to handle any activity rite? Nak suruh student join activity adalah antara perkara yg sgt2 mencabar…. huhu
  But may be semalam ada aktiviti lain yang telah effect our activity.
  But nvm la, as long as you dont give up, things will become better. My support is always there.
  So… jgn lupa cari speakers for next week!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.