Welcome to laravel

laravel

Welcoming myself to Laravel framework. Coming from CodeIgniter and CakePHP background makes it easy for someone like me to use Laravel. The MVC concept is the same but the name of the method makes me feel weird sometimes. This post is just for me to make some notes when using Laravel.

  • Make sure to add action_ prefix when creating a method in controller
  • Or just use public $restful = true; and create a method with prefix get_ , post_
  • CakePHP $useTable == public static $table
  • CakePHP $primaryKey == public static $key
  • In codeigniter this->load->view(‘folder/filename’, $data); == return View::make(‘folder.filename’, $data); Notice the dot (.)
  • CakePHP filenameController extends AppController == filename_Controller extends Base_Controller
  • In laravel , Fluent is like CodeIgniter Active record and Eloquent is like CakePHP ORM.
  • Cakephp cake bake console == Bob the builder bundle using Artisan
  • CakePHP hasOne , hasMany , belongsTo == has_one() , has_many() , belongs_to()
  • CakePHP containable == Laravel Eager loading
  • Laravel 4 cannot use bundle. Since Laravel 4 is using composer , use libraries from Packagist . So use Laravel 3 to use bundles.

Iklan-kerja.com

Just bought iklan-kerja.com last week . Just some experiment I want to do with wordpress + SEO. Most of the time people like to complain there is not enough job out there and I believe there is job for those who try harder.

I still remember when I decide to purse IT as my career .. at that time there is too many “graduan IT” menganggur so I tend to look for IT / Programming jobs. Most the posts I take from lowyat.net and paste it there ( with backlinks off course ) .


Eksiden Motor Sebab Minyak Tumpah

Seperti biasa rutin mingguan aku .. aku akan naik motor klang – melaka .. cuma pada hari ini malang tidak berbau sebab terlibat dengan kemalangan kecil.

Masa aku dah sampai dekat dengan flyover untuk turun masuk ke PLUS (sebelum exit nilai) dari Elite .. masa tu tengah corner dan aku nampak ada minyak atas jalan … jauh kedepan dah ada lori terbabas tepi divider belah kiri.

Disebabkan lori tu dah occupy jalan belah kiri aku terpaksa ke kanan .. dalam keadaan yang tgh panik aku dah budget aku akan jatuh sebab jalan terlalu licin dan corner yang terpaksa aku amek .. so aku decide untuk brek dan jatuh di bahagian kanan jalan untuk elakkan dari terlanggar bontot lori.

Lepas dah jatuh sliding aku terus bangun dan pergi ke arah kiri bahu jalan .. sebab aku tahu kalau aku stay lagi for sure aku kena langgar dengan lori dan kereta yang ada di belakang aku ..

Cepat-cepat aku lambai lori belakang supaya perlahan sebab aku nak kene angkat motor aku .. tapi sebab dia x sempat .. habis motor aku kena langgar dan box belakang motor aku terbukak dan tercampak di bahu jalan sebelah kanan ..

Lepas tu ada lori 1 lagi yang dari belakang sempat berhenti dan tolong aku untuk alihkan motor .. tak sampai 2 minit dah ada peronda lebuhraya datang untuk letak kon kecemasan dan kawal lalulintas .. sempat jugak diorang tanya aku ok ke x.. dan terus pergi ke lori yang dah eksiden di hadapan ..

Aku sempat snap few pictures .. dengan kaki aku yang rasa agak sakit .. aku try start motor dan terus gerak ke melaka .. dah sampai melaka aku mintak officemate teman aku untuk admit ke Hospital Pantai Ayer Keroh ..

p/s : Jangan scroll ke bawah kalau tengah makan .. 🙂

Gambar waktu eksiden 26 March 2012

20120326_160345

20120326_155627

20120326_155621

 

Gambar kat Hospital Pantai Ayer Keroh pada hari yang sama

20120326_215244

20120326_21271820120329_171324

 

 

Keesokan harinya

20120327_132029

 

Dapat MC seminggu >.<
20120404_083311

Gambar lutut 14 April 2012

20120414_204938

20120414_204915