Latihan Industri di diBase Malaysia

Standard

Dengan rasminya semalam (28 April 2008 ) aku menjalani latihan industri di diBase Malaysia . Seminggu sebelum final exam aku sempat kerja seminggu .. dan hari ahad pon aku datang gak (27) akibat terlalu rajin . hehe .. xder mase nak relax pon lepas abis final exam .

Since aku dah ada 4 months working experience .. aku nk share some tips dengan kawan – kawan aku yang lain dapat menjalani latihan industri dengan jayanya .

1.Datang Awal / Disiplin

Jangan jadi macam aku . Kul 11 baru masuk keje .. hehe

2.Belajar !

Belajar la sebanyak mana yang mungkin . Walaupon Universiti kita more to practical approach , off course la x 100 percent sama .. Macam – macam benda yang x diajar kat dalam kelas .. kita akan belajar kt company tuh .

3.Rajin bertanya

X tahu ? Tanya pada yang lebih arif . X .. aku x maksud tanya pada majikan / penyelia ko senantiasa  smpai mereka menempeleng muka anda . Pakcik Google kan ada . Jadikan forum lowyat / Tanya Putera / Ittutor sebagai bookmark anda .. rajin – rajin masuk situ dan tanya soalan .

4. Social !

Ber soSIAL lah anda . Jangan tension / stress sangat pasal kerja . Borak – borak bila perlu . Mana tau akan datang ia mendatangkan hasil yang baik / partnership / contact untuk kerjaya anda masa akan datang .

5. Jaga nama baik UTeM

Anda akan menjadi salesperson dari UTeM dan anda juga bakal menjadi produk UTeM suatu hari nanti . Therefore , show that UTeM students is on par with other university even university kiter baru establish . Ko x rase dekan kita Prof Shahrin bangga ke kalo dier dengar student FTMK power2x .. Kekalkan FTMK sebagai fakulti no 1 (Ntah mana aku dapat statistik nie .. )

Anyway .. selamat bekerja dan belajar menimba ilmu . Need my help ? on YM .. kalo aku agak free / xder deadline dan dpt tlg .. aku tlg ..

add me at YM – nba_hassan

surat penempatan jangan lupe faks . Xpon scan dan email . dan laporan jangan lupe tulis . wat cam diari .

oDiN – Sign off

// Follow me on twitter .. everyday I will update my working status for each 3-4 hours so you guys know what I’m working on ..

đŸ™‚