Busy la!!!

Yea!!!!

Ujian bulanan aku yg pertama aku tak fail apa2.Syukur alhamdulillah.

Anyway , aku masih sibuk dan aku dah rancang nak updatekan web aku pasal aku nak tukar color theme dan juga aku nak cerita pengalaman aku maser kursus kadet bomba.

Anyway , aku akan cerita nanti kalau nak tak tengok muka aku sebelum dan selepas aku kursus inilah dier.

Klik kart bawah nie.

Sebelum

dan tekan kart sini untuk Selepas

This week with Hassan

Yup.
I’m sux at everything lebih-lebih lagi pelajaran cam
Physics,add math and most importantly chemist.
Aku baru ajer amik ujian bulanan dan semua mataplejaran yang aku tulis kart atas tue mmg
hampir-hampir nak kantoi(fail) la.
(Tapi tak dapat lagi keputusannya kecuali math)
Math aku dah dpt keputusan iaitu 70/100.
Hampa rasa hati tak dapat A.Yg bestnya , ada cikgu tue kata(aku dah lupa nama)
“Baru fail tak dapat a dalam ujian dah nak hampa.Jgn la risau.Nie bukannya periksa
mid term.

Dlm hati aku terdetiklah “Kalau ujian dah camnie apatah lagi periksa”.

Tapi aku yakin BM ngan AGAMA aku akan dapat A.Maklumlah “self confidence”.

****MOUSE****
Bukannya tikus tapi tetikus.Ala , benda yang aku selalu pegang bila nak pakai pc.
Sabtu lepas(agaknya) bapak aku dgn segala murah hatinya telah membeli optical mouse.
Dah la optical mouse(pakai laser) malah dengan scrolling capability nya sekali.
Wah kakakakakaka.
aku akan jadi rajin utk memakai mouse mulai sekarang pasal mouse tu nampak baru ,
clicking nyer takder masalah and the best part is I DON’T NEED TO CLEAN IT UP.
Masa pakai mouse lama , setiap hari jumaat aku kena bersihkan mouse tue.
Skang aku dah pakai mouse baru.Takyahlah aku pakai keyboard(kecuali bila word processing).

****Authorware****
Aku baru ajer pinjam authorware dari cikgu TM(Teknologi maklumat)aku yg bernama Cikgu Ahmad
Firdaus.Aku install kat pc dan bila aku bukak jer aku langsung tak paham aper yg berlaku
kart pc aku.

Barulah aku sedar , tak semestinya nak jadi pakar pc kena tau programming , html dll malah
kena tau pakai software yg walaupun kiter tak selalu pakai , tapi kiter tau apa kegunaannya.

****Programming****
Aku sedang berusaha utk belajar programming.Sebenarnya belum start nak belajar.Aku cuma
terfikir nak belajar maner dulu sama ader c atau visual basic.Bapak aku tau visual
basic tapi masalahnya bapak aku dah lupa dan aku takder compiler atau editor
utk buat program tue.So , terpaksalah aku kena carik kart internet.(Masalahnya ,
aku belum jumpa lagi).

****BOMBA****
Aku masuk kadet bomba dari form 1.Thn nie plak aku kena beli baju dan seluarnya skali.
Nie yg maleh nie.Perjumpaan adalah hari jumaat pukul 4 tepat.Aku yg dah lama tak
kawad kaki kantoi masa kawad first2 kat balai.Dia punya cikgu bukan main jahat
malah sadis dan kejam plak tue.Tapi , bersabar je la.kalau dah bagi arahan tapi
salah , kena la down atau ketuk ketampi(bg perempuan) atau pumping (bg lelaki).
Lepas kena down kena kata TERIMA KASIH CIKGU.kakakakaka.Lawak kan?

****Transmission EnD****
By-0din

Forward dari alin

> > Subject: Fw: ilmu hitam..tolong sebarkan!
> >
> >
> >
> > > > TOLONG SEBARKAN!!!!
> > > > Subject: Ilmu Hitam
> > > > Pesanan Dari PDRM
> > > >
> > > > Notis Penting!!! Sebarkan Kpd Wanita Yg Anda kenali
> > > > Kebelakangan Ini, Sebahagian Kawasan Di Kuala Lumpur
> > > >Diresahkan Oleh Kejadian Mengerikan Yang Terjadi Hampir Setiap
> > > >Hari.Diberitakan Ada seorang Pengamal Ilmu Hitam Yang Berkeliaran Di
> > > >Daerah-Daerah Di Kuala Lumpur, Sebahagian Besar Selangor Dan Juga
>Negeri
> > > >Sembilan. Sasarannya Adalah Wanita, Tidak Kira Muda Atau Tua Dan Tidak
> > > >Mengira Paras Rupa. Penjahat Ini Berhasrat Untuk Memperkosa 2000 Wanita
> > > >Agar Dapat Menyempurnakan Ilmunya.
> > > >
> > > > Sampai Ke Saat Ini Sudah Beratus-Ratus Mangsa Yang
> > Berjaya
> > > >diperkosanya Dan Kebanyakan Terjadi Di Rumah-Rumah Kediaman
>Wanita-Wanita
> > > >Tersebut.
> > > >
> > > > Pihak Polis Tidak Dapat Mengesan Penjenayah Ini Karena
> > > >Kesaktian Ilmunya. Cara Orang Ini Melakukan Kejahatannya Ialah Dengan
> > > >Menjelmakan Diri Menjadi Seekor Nyamuk Kecil, Kemudian Menyusup Ke
>Kamar
> > > >Wanita Yang Sedang Tidur, Menjelma Semula Menjadi Manusia Dan Dengan
> > Kejam
> > > >Dan Ganasnya Memperkosa Mangsanya.
> > > >
> > > > Amat Sukar Bagi Pihak Berkuasa Untuk Menangkap
> > Penjenayah
> > > >Ini Kerana Setelah Selesai Memperkosa Gadis-Gadis Dia Akan Menjelmakan
> > > >Semula Dirinya Menjadi Nyamuk Dan Ghaib Dari Tempat Kejadian.
> > > >
> > > > Sudah Beratus Ahli Ilmu Kebatinan Dari Segenap Ceruk
> > > >Rantau Termasuk Dari Indonesia Telah Dibawa Untuk Membantu Pihak Polis
> > > >Mengesan Dan Mengalahkan Penjenayah Ini. Tetapi Malang Sekali Kerana
>Ilmu
> > > >Yang Ada Padanya Cukup Tinggi Dan Tak Termampu Untuk Ditandingi Oleh
> > > >Sesiapa Dan Hingga Ke Saat Ini Dia Dikatakan Masih Berkeliaran Di
>Sekitar
> > > >Lembah
> > > > Kelang Untuk Mencari Korban Seterusnya Sehingga
>Berjaya
> > > >Memenuhi Tuntutan Ilmu Hitamnya Iaitu Harus Memperkosa Sehingga 2000
> > > >Orang.
> > > >
> > > > Bagi Wanita Yang Sering Tidur Sendirian, Mengunci
>Pintu
> > > >Bilik Dan Lain-Lain Pintu Bukanlah Suatu Tindakan Yang Bijak Kerana
> > Dengan
> > > >Mengunci Pintu Bilik, Orang Lain Tidak Dapat Memberikan Pertolongan
> > Dengan
> > > >Segera. Seandainya Perkara Yang Tak Diingini Berlaku Keatas Diri Anda.
> > > >
> > > > Sekali Lagi Sampai Ke Saat Ini Belum Ada Yang Mampu
> > Untuk
> > > > Mengalahkan Ilmu Si Siluman Nyamuk Ini Kecuali Hanya
>Ada
> > > >Satu Penangkal Yang Sangat Mujarab Iaitu :
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > RIDSECT , Membunuh Serangga Dengan Berkesan.
> > > > sebab … dah terkena, terpaksa lerr forward kat semua
> > > >!!!!!

Msg yg bagus utk peringatan kpd kita semua yg aku dpt dari wardati

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi
saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka
ditanya oleh nabi s.a.w.:

“Mengapa aku melihat kau berubah muka?”
Jawabnya: “Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya
dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui
bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah
itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.”
Lalu nabi s.a.w. bersabda: “Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat
Jahannam.”
Jawabnya: “Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama
seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga
putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak
pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak,
andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk
dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu
digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana
panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu
pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Qur’an itu diletakkan di atas
bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat
tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana
sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan
minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya
potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada
bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.”

Nabi s.a.w. bertanya: “Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah
kami?” Jawabnya: “Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari
lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih
panas dari yang lain 70 kali ganda.” (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah
lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: “Siapakah penduduk masing-masing pintu?”

Jawab Jibrail: “Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang
yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga
Fir’aun sedang namanya Al-Hawiyah. Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin
bernama Jahim, Pintu ketiga tempat orang shobi’in bernama Saqar. Pintu ke
empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha, Pintu
kelima orang yahudi bernama Huthomah. Pintu ke enam tempat orang nasara
bernama Sa’eir.”
Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga
ditanya:
“Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?” Jawabnya:
“Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum
sempat bertaubat.”

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga
Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali
dan sesudah sadar nabi saw bersabda: “Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku
dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke
dalam neraka?” Jawabnya: “Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.”
Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w.
masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang
kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila
sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab
“Peringatan Bagi Yg Lalai”)

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan
kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:
1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta
mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.
Wallahua’lam.
Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan
dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami menerangkannya
kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan
dilaknat oleh sekalian makhluk. Dari Abdullah bin ‘Amr R.A, Rasulullah S.A.W
bersabda:” Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..

Telur Rebus Punya Pasal…

Telur Rebus Punya Pasal…

Aku ada cerita ni… Lawak la juga; tapi jangan ketawa tau? Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran iaitu makan telur rebus. Aku pun tak tahu kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya. Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus.

Tapi semenjak aku kahwin ni, aku terpaksa berkorbanlah iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni sebab orang rumah aku masak sedap-sedap. So aku dah tak kisah lagilah. Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba-tiba kereta aku rosak. Aku pun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak.

Sebab lapar aku pun singgah satu kedai makan tu… Ada telur rebuslah. Aku pun makan nasi dengan telur rebus. Lepas tu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je kat rumah aku rasa amatlah kenyang. Maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus.

Sebelum aku masuk ke rumah, isteri aku tiba-tiba cakap dia ada ‘surprise’ untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang diikat kemas di belakang kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan. Aku duduk di kerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka ikatan yang menutup mataku. Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan ‘surprise’ isteriku ini. Aku pun tahan ler…

Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi mengangkatnya. Apa lagi? Ada chance! Aku pun melepaskan kentut yang ditahan sekian lama. Fuuuuhhh, lega rasanya. Bau boleh tahan… Maklum ler berapa biji telur tah aku bedal tadi. Alamak! Ada lagi satu la… Aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi, bunyinya PRROOTTT! Fuh! Bau jangan cakap beb. Aku pun tak tahan bau dia. Aku kipas pakai tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia. Adalah macam bau telur tembelang sikit…

Tetiba aku dengar bunyi telefon berdering lagi. Hai, lamanya tunggu isteri aku ni… Aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise dia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku rasa power punyalah. Aku kumpul dulu kasi padu. Lepas tu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu. PRRROOOOOTTT!!!

Fuhh, lega… Bergegar sikit meja makan dibuatnya. Peh tak tahan aku bau dia power gila. Aku tutup hidung aku. Aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai la! Mau mati bunga atas meja makan aku ni… Sambil tu aku sebut ‘Ahhhh…. Lega!’ Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.

Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat. Lalu dia kata ‘SURPRISE! HAPPY BIRTHDAY!’ dan suruh aku buka kain penutup mata aku. Laaa… Birthday aku hari ni le! Camne boleh lupa ni? Aku buka le kain penutup mata aku. Mulutku terus melopong; ALAMAK!

Benda pertama aku lihat… muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku dengan jiran sebelah rumah aku pun ada!