April Fool !!!!

Aku baru ajer balik dari camp kart Sg. Tekali.
Best mmg best dan ada juga yg tak besh.

Anyway , aku akan cerita nanti dan ini ada e-mail yg aku dpt dari maisarah.
****************************************************
Assalamualaikum wbh. Ikutilah cerita sedih di
sebalik
April Fool’s Day sebagai renungan bersama.Setiap
kali
menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu
taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’ menjadi
begitu
sibuk sekali.Kepala mereka penuh dengan senarai
mangsa-mangsa untuk dipermain-mainkan. Bahkan
sewaktu
memandu atau sedang makan pun kepala mereka ligat
berputar merangka-rangka rancangan ‘penganiayaan’
ini.Yang penting mereka puas melihat muka
mangsa-mangsa mereka merah padam kerana
dipermain-mainkan.Bagaimanapun, tanpa mereka
sedari,
kadang kala lawak-lawak biasa atau ‘practical
joke’
yang dilakukan boleh mencetuskan pergaduhan dah
menyebabkan penyesalan berpanjangan.Sewaktu zaman

persekolahan dahulu, penulis pernah terbaca
tentang
suatu trajedi yang berlaku pada 1hb April ini.
Seorang suami yang jahil tentang agama, telah
mengucapkan ‘Aku ceraikan kau dengan talak 3′ pada
isterinya dengan niat untuk melawak. Isterinya
yang pada mulanya terpinga-pinga terus meraung
apabila si suami dengan muka selamba kemudiannya

mengucapkan April Fool!’. Selepas itu, giliran si
suami pula untuk meraung apabila diberitahu
bahawa
talak yang dilafazkan telah pun jatuh!!!

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini,
adalah dipercayai bhw ia mula dirayakan sewaktu
kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah
bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada,
Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang
tentera-tentera Kristian. penduduk-penduduk Islam di

Sepanyol ( Moors )
terpaksa berlindung di dlm rumah masing-masing untuk

menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha
untuk
menghapuskan orang – orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa
mereka
boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat
bersama-sama
barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan
kapal – kapal yang berlabuh di pelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran
tersebut merupakan suatu penipuan,
telah pergi ke perlabuhan untuk melihat
kapal-kapal
yang dimaksudkan. Setelah berpuas hati, mereka
membuat persiapan
untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka
mengambil semua barangan yang telah disiapkan
menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil
kesempatan
untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah
penduduk- penduduk Islam ini. Mereka juga tidak
sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya
dibakar. Pihak Kristian kemudiannya
menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya,
lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa
berdarah yang
menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera
Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap
tahun
bukan sahaja di
Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang
menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai
peristiwa ini turut
meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka
sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan
beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk
kita.
Petikan drpd Risalah Fikrah

Peliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara
kamu ……rawahu ttirmizi Illal Liqaq
*********************************************************

Yeah 3x

I got some news.
First of all Aku akan gi camping Bomba kart Teletak Sg Tekali.
pada hari selasa hingga hari jumaat (31 March hingga 2 April)

Aku kenalarh ponteng klas.Hehehe.kejap lagi biler dah sampai periksa Waawaawaawaa.

My Wishlist

-Semua org pasti ada benda yang diingini.Aku ?
aku dah ader web sendiri , forum sendiri , blog sendiri .Apa lagi yg aku nak hah?
Ok..ok…
Byk lagi benda yg aku nak.Biasa larh , Manusia mana pernah puas.

Nie adalarh LIST benda2 yg aku nak.

http://www.geocities.com/odin_hassan88/wishlist.html

My Forum
-Well . Forum aku berjalan spt biasa.Ramai yg masuk cuma aku sbg admin tak selalu masuk.Nak wat camner ?

Berselerak giler2 forum aku.Hamperh giler..

My Sepupu dan bukannya kupu-kupu

-Dier ader bagi aku laman web kelasnyer.Dia mintak komen aku so aku hanya bagi komen pasal history , forum atau sign guestbook supaya jadi yg lebih mantap dan berkesan.hehehe

-Aku takleh lah bagi addressnyer kart korunk nanti korunk tak nak gi kart web aku lak.

Yahooo!!!

Yahoo!!

Fuh!!
Cuti panjang telah pun bermula.
Tapi , byk giler kerja sekolah yg cikgu terutamya add math , math ngan TM (teknologi maklumat).

Assignment utk tm adalah excel pasal calculation yg aku langsung tak faham apa itu.Memangla kalau di ‘translate’ kan menjadi pengiraan tetapi aku mmg tak sentuh langsung excel.Aku hanya pernah ‘messing around’ Microsoft Word ngan Powerpoint ajer.Aku mmg tak ader pengalaman langsung pasal excel dan aku struggle utk belajar benda nie.

Setahu aku , excel nie nak buat cam worksheet yg bapak aku selalu buat.Patut la masa aku bukak laptop bapak aku byk sgt file excel berbanding word.So , aku akan mintak ajar daripada bapak aku pasal excel.

Aku punya plan masa cuti pjg ini adalah:
1-buat kerja sek.
2-Update website aku yg berkurun lamanya tak update.
3-kerja2 harian
4-tengok tv
5-enjoy

OS ( Operating System ) aku yang sekarang adalah Windows Xp profesional.

Walaupun bukan service packs 2 tapi aku tetap puas hati kecuali kelajuan untuk launch benda nie slow.Aku kena tunggu kira2 45 saat utk windows ini di launchkan.

Aku juga tak puas hati pasal space pasal byk giler benda ni makan space aku dan byk gak benda yg aku kena buang.Anyway , sedap mata memandang pasal OS nie cantik sungguh hingga tak terkata.

News…

-Pengalaman aku kart Kursus jurulatih kawad kaki bomba takyahlah aku citerkan pasal aku takder masa.

-Windows Longhorn -Baru aku tau yg windows longhorn dah keluar walaupun trial edition.Aku dapat tau dari Faaizi.Abg dier ada belikan software tue dan dia kata byk benda yg best dan baru yg ada kart OS baru nie.Walaupun begitu , aku nak tunggu windows longhorn yg sebnarnya (bukan trial edition ) pada thn 2006 (dijangka keluar).Apa yg aku tahu yg windows sebelumnya lebih2 lagi windows XP byk security hole atau kelemahan dari segi keselamatan dan menyebabkan windows terpaksa di “update” kan beberapa kali utk setiap minggu pasal byk hacker ingin melemahkan microsoft.Aku raser diorang nie jeles kart Bill Gates kot pasal dia nie merupakan org terkaya dia muka bumi ini.

-Hari ini merupakan cleaning day bagi aku.Tapi , aku hanya clean kan bilik komputer aku dan juga pc aku pasal meja pc aku berselerak pasal byk cd2 dan buku2.

-Mozilla-Aku cadangkan Shakirah pakai mozilla pasal ada tabbed browsing and she (obviously) took it.Hehehe

Busy la!!!

Yea!!!!

Ujian bulanan aku yg pertama aku tak fail apa2.Syukur alhamdulillah.

Anyway , aku masih sibuk dan aku dah rancang nak updatekan web aku pasal aku nak tukar color theme dan juga aku nak cerita pengalaman aku maser kursus kadet bomba.

Anyway , aku akan cerita nanti kalau nak tak tengok muka aku sebelum dan selepas aku kursus inilah dier.

Klik kart bawah nie.

Sebelum

dan tekan kart sini untuk Selepas

This week with Hassan

Yup.
I’m sux at everything lebih-lebih lagi pelajaran cam
Physics,add math and most importantly chemist.
Aku baru ajer amik ujian bulanan dan semua mataplejaran yang aku tulis kart atas tue mmg
hampir-hampir nak kantoi(fail) la.
(Tapi tak dapat lagi keputusannya kecuali math)
Math aku dah dpt keputusan iaitu 70/100.
Hampa rasa hati tak dapat A.Yg bestnya , ada cikgu tue kata(aku dah lupa nama)
“Baru fail tak dapat a dalam ujian dah nak hampa.Jgn la risau.Nie bukannya periksa
mid term.

Dlm hati aku terdetiklah “Kalau ujian dah camnie apatah lagi periksa”.

Tapi aku yakin BM ngan AGAMA aku akan dapat A.Maklumlah “self confidence”.

****MOUSE****
Bukannya tikus tapi tetikus.Ala , benda yang aku selalu pegang bila nak pakai pc.
Sabtu lepas(agaknya) bapak aku dgn segala murah hatinya telah membeli optical mouse.
Dah la optical mouse(pakai laser) malah dengan scrolling capability nya sekali.
Wah kakakakakaka.
aku akan jadi rajin utk memakai mouse mulai sekarang pasal mouse tu nampak baru ,
clicking nyer takder masalah and the best part is I DON’T NEED TO CLEAN IT UP.
Masa pakai mouse lama , setiap hari jumaat aku kena bersihkan mouse tue.
Skang aku dah pakai mouse baru.Takyahlah aku pakai keyboard(kecuali bila word processing).

****Authorware****
Aku baru ajer pinjam authorware dari cikgu TM(Teknologi maklumat)aku yg bernama Cikgu Ahmad
Firdaus.Aku install kat pc dan bila aku bukak jer aku langsung tak paham aper yg berlaku
kart pc aku.

Barulah aku sedar , tak semestinya nak jadi pakar pc kena tau programming , html dll malah
kena tau pakai software yg walaupun kiter tak selalu pakai , tapi kiter tau apa kegunaannya.

****Programming****
Aku sedang berusaha utk belajar programming.Sebenarnya belum start nak belajar.Aku cuma
terfikir nak belajar maner dulu sama ader c atau visual basic.Bapak aku tau visual
basic tapi masalahnya bapak aku dah lupa dan aku takder compiler atau editor
utk buat program tue.So , terpaksalah aku kena carik kart internet.(Masalahnya ,
aku belum jumpa lagi).

****BOMBA****
Aku masuk kadet bomba dari form 1.Thn nie plak aku kena beli baju dan seluarnya skali.
Nie yg maleh nie.Perjumpaan adalah hari jumaat pukul 4 tepat.Aku yg dah lama tak
kawad kaki kantoi masa kawad first2 kat balai.Dia punya cikgu bukan main jahat
malah sadis dan kejam plak tue.Tapi , bersabar je la.kalau dah bagi arahan tapi
salah , kena la down atau ketuk ketampi(bg perempuan) atau pumping (bg lelaki).
Lepas kena down kena kata TERIMA KASIH CIKGU.kakakakaka.Lawak kan?

****Transmission EnD****
By-0din