Telur Rebus Punya Pasal…

Telur Rebus Punya Pasal…

Aku ada cerita ni… Lawak la juga; tapi jangan ketawa tau? Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran iaitu makan telur rebus. Aku pun tak tahu kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya. Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus.

Tapi semenjak aku kahwin ni, aku terpaksa berkorbanlah iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni sebab orang rumah aku masak sedap-sedap. So aku dah tak kisah lagilah. Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba-tiba kereta aku rosak. Aku pun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak.

Sebab lapar aku pun singgah satu kedai makan tu… Ada telur rebuslah. Aku pun makan nasi dengan telur rebus. Lepas tu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je kat rumah aku rasa amatlah kenyang. Maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus.

Sebelum aku masuk ke rumah, isteri aku tiba-tiba cakap dia ada ‘surprise’ untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang diikat kemas di belakang kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan. Aku duduk di kerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka ikatan yang menutup mataku. Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan ‘surprise’ isteriku ini. Aku pun tahan ler…

Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi mengangkatnya. Apa lagi? Ada chance! Aku pun melepaskan kentut yang ditahan sekian lama. Fuuuuhhh, lega rasanya. Bau boleh tahan… Maklum ler berapa biji telur tah aku bedal tadi. Alamak! Ada lagi satu la… Aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi, bunyinya PRROOTTT! Fuh! Bau jangan cakap beb. Aku pun tak tahan bau dia. Aku kipas pakai tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia. Adalah macam bau telur tembelang sikit…

Tetiba aku dengar bunyi telefon berdering lagi. Hai, lamanya tunggu isteri aku ni… Aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise dia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku rasa power punyalah. Aku kumpul dulu kasi padu. Lepas tu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu. PRRROOOOOTTT!!!

Fuhh, lega… Bergegar sikit meja makan dibuatnya. Peh tak tahan aku bau dia power gila. Aku tutup hidung aku. Aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai la! Mau mati bunga atas meja makan aku ni… Sambil tu aku sebut ‘Ahhhh…. Lega!’ Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.

Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat. Lalu dia kata ‘SURPRISE! HAPPY BIRTHDAY!’ dan suruh aku buka kain penutup mata aku. Laaa… Birthday aku hari ni le! Camne boleh lupa ni? Aku buka le kain penutup mata aku. Mulutku terus melopong; ALAMAK!

Benda pertama aku lihat… muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku dengan jiran sebelah rumah aku pun ada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.